Γενικές Πληροφορίες

Παιδαγωγικό Συμπόσιο

«Αξίες, πρακτικές, προοπτική για ένα σχολείο του μέλλοντος»

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018  - Λεόντειος Σχολή Αθηνών

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 - Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης

 

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών και η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο της επετείου για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ίδρυση της Μαριανής Αδελφότητας, συνδιοργανώνουν

Παιδαγωγικό Συμπόσιο με θέμα:

«Αξίες, πρακτικές, προοπτική για ένα σχολείο του μέλλοντος».

Το Παιδαγωγικό Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, στους χώρους της Λεοντείου Σχολής Αθηνών (Νεϊγύ 17) και το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, στους χώρους της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης (Θεμ. Σοφούλη 2).

Σκοπός του Παιδαγωγικού Συμποσίου είναι να πραγματοποιηθεί μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την προσφορά της μαριανής εκπαίδευσης στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων, αλλά και σχετικά με τις γενικότερες προοπτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση εν γένει, όσον αφορά στη διαμόρφωση της σύγχρονης και της μελλοντικής κοινωνίας.

Ειδικότερα, οι εργασίες του Συμποσίου θα εστιάσουν σε τέσσερις κύριους άξονες:

1) Η Χριστιανική Παιδαγωγική: Πραγματικότητα, προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον.

2) Η Μαριανή Παιδαγωγική και η εξέλιξή της.

3) Οι σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις.

4) Η εκπαίδευση ως φορέας διαμόρφωσης της κοινωνίας του μέλλοντος.

 

Κατά τη διάρκεια του Παιδαγωγικού Συμποσίου, σπουδαίοι καθηγητές πανεπιστημίου θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και την προοπτική της σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ανοικτές στο ευρύ κοινό.

Επισημαίνουμε ότι επιπλέον, τη 2η ημέρα του Συμποσίου, ο άξονας 3 (Οι σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις) θα υλοποιηθεί μέσω 5 παράλληλων εργαστηρίων, όπου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες παιδαγωγικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Οι τίτλοι των εργαστηρίων είναι οι εξής:

«Λασαλιανή Παιδαγωγική. Παιδεία δεν είναι μόνο η εκπαίδευση»

- «Παιδαγωγική Φρενέ / Θεσμική Παιδαγωγική

- «Μοντεσσοριανή αγωγή στην ελληνική πραγματικότητα: θεωρητική κάλυψη και πρακτική προσέγγιση από τα 2,5 έως τα 12 έτη»

- «Σχολή Χιλλ. Προσεγγίζοντας την έννοια του χρόνου στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο»

- «Χαρισμάθεια. Διαφοροποιημένη εκπαίδευση σε τάξεις πολλαπλών ταχυτήτων…όπως αυτές του ελληνικού σχολείου»

 

Για την καλύτερη οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων, σε καθένα από αυτά δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής σε περιορισμένο αριθμό έως 70 ατόμων. Για τον λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απαραιτήτως να εγγραφούν στα εργαστήρια, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα των δύο εκπαιδευτηρίων (Εγγραφή).   Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς, αλλά και όσοι συμμερίζονται τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της εκπαίδευσης είναι ευπρόσδεκτοι στις εργασίες του Παιδαγωγικού Συμποσίου.  

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στην κα Βουτσίνου Λουκία (τηλ. 210-2522402, εσωτ.347) ή στην κα Αρμάου Νικολέτα (τηλ. 210-9418011, εσωτ. 2710) ή μέσω email στο l_leonin@leonteios.gr ή στο info@leontios.gr.